Vitajte môžete sa Prihlásiť alebo si Vytvoriť konto
Slovenský Košík

članok - pre každu gazdinku

0
(0)
članok - pre každu gazdinku

članok - pre každu gazdinku

Cena s DPH 0,00 €

Cena bez DPH0,00 €

Interný kód 295.00
KOD
EAN
Merná jednotka
Odkazy
Priemerné hodnotenie
0

0.00
Hodnotilo 0 Užívateľov
10x
20x
30x
40x
50x

prevzate :

https://zena.pluska.sk/zdravie-a-krasa/sikovne-nahrady-pri-vareni-tieto-musi-poznat-kazda-gazdinka

 

Toto pozná asi každá gazdinka. Nemusíte hneď utekať do obchodu, hromadu surovín môžete nahradiť. A v mnohých prípadoch ešte ušetríte.

SMOTANA

  • Kyslú smotanu úplne nahradí mlieko, jogurt a citrónová šťava. Hrnček bieleho jogurtu, tretinu hrnčeka mlieka a 2 lyžičky citrónovej šťavy zmiešajte a vyšľahajte.
  • „Sladkú“ smotanu na varenie (napríklad do krémovej polievky) pripravíte z tretiny hrnčeka mlieka a troch štvrtín hrnčeka oleja.
  • V krémových polievkach môžete smotanu úplne vynechať a zahustiť ich zemiakom.
  • Falošný cmar získate zmiešaním hrnčeka mlieka s lyžicou citrónovej šťavy.
  • V kefírovom koláči nahradíte kefír jogurtom zmiešaným s mliekom v pomere 1 : 1.

CUKOR

  • Banán je univerzálne ovocie. Roztlačte ho a použite do koláča namiesto cukru.
  • Rozhodli ste sa piecť cukrovinky a nemáte doma práškový cukor, iba krupicový? Zomeľte ho na prášok v robote alebo v mlynčeku na kávu.
  • Ak chcete docieliť zdravšiu verziu cukru, namiešajte si ho s melasou. Na hrnček cukru idú asi 3 lyžice čierneho zlata.
  • Cukor môže nahradiť slad (ovsený, ryžový...) alebo sirupy, napríklad agávový či javorový, a, samozrejme, med.
  • Vysokú sladivosť majú aj niektoré druhy sušeného ovocia, jablká v štrúdli osladia hrozienka. Sladké koláče z liateho cesta osladia posekané datle, figy, brusnice a podobne.

VAJCIA

  • Ak potrebujete nahradiť vajce pri príprave koláča, stačí pridať lyžicu oleja.
  • Vajce nahradia 3 lyžičky vody zmiešanej s 2 lyžicami kukuričného škrobu (maizeny).
  • Ako lepidlo zafunguje v liatom ceste polovica roztlačeného banánu. Koláč získa dobrú chuť i vôňu.
  • Zmiešajte 2 lyžičky prášku do pečiva, rovnaké množstvo vody a lyžičku oleja.
  • Rozmixujte lyžičku ľanových semienok a 3 lyžičky vody.
  • Vajíčko nahradia 3 lyžičky arašidového masla.
  • Ak sa vajciam vyhýbate pre cholesterol, namiesto nich môžete do polievky nastrúhať štvrť hrnčeka mäkkého neochuteného tofu.
  • Tri lyžičky cícerovej múky a rovnaké množstvo vody budú fungovať ako jedno vajce.
  • Trojobal pripravíte aj bez vajec. Zaobíde sa bez nich aj cesto na palacinky.
  • V receptoch na sladké pečivo môžete vajcia nahradiť instantným droždím. Dve vajcia zastúpi jedno vrecúško droždia rozmiešané v 70 ml horúcej vody.
  • Do sladkého i slaného pečiva môžete namiesto vajíčka pridať kypriaci prášok. Na sladkú verziu zmiešajte vrecúško prášku do pečiva, lyžičku vody a lyžičku oleja. Na slanú verziu stačí prášok do pečiva a lyžica octu. Počítajte s tým, že výsledok sa bude trocha mrviť.
  • Ako sneh funguje našľahaný nálev zo sterilizovaného cícera.

Šikovné náhrady pri varení: Tieto musí poznať každá gazdinka

 

MASLO

  • Ak nemáte dosť masla a chcete piecť alebo pripraviť nátierku, skúste namiesto neho rozmixovať avokádo. Pokrm nebude mať chybu a urobíte niečo aj pre svoje zdravie.
  • Do koláča z liateho cesta môžete použiť repkový olej. Prepočet: 100 g masla nahradí 75 ml oleja.
  • Do koláča môžete pridať banán, ktorý čiastočne nahradí maslo.
  • Múčniky odľahčíte hustým gazdovským jogurtom. Koľko masla, toľko jogurtu.
  • Do sladkého pečiva sa hodí tekvicové pyré. Pripravíte ho tak, že tekvicu upečiete, dáte vychladnúť a rozmixujete - 100 g masla nahradí asi 75 g pyré. Upečiete z neho napríklad zdravšie mafiny.
  • Minulo sa vám maslo a na sporáku buble polievka? Časť polievky odoberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Zdravé a neskutočne chutné. Rozmixovaním sa zvýrazní chuť zeleniny.

Ostalo vám od obeda? Máte základ večere!
RÝCHLA POLIEVKA
Na olivovom oleji osmažte cibuľku, pridajte 2 plechovky rajčín, podlejte vodou a krátko povarte. Do polievky pridajte zvyšok ryže, poriadnu hrsť čerstvej bazalky a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka.

ZEMIAKY
Skvelá verzia predvýplatovej omelety je inšpirovaná španielskou omeletou. Na olivovom oleji osmažte cibuľku, pridajte rôzne druhy zeleniny, ktorá už nie je v najlepšej kondícii. Toto jedlo znesie všetko – papriky, rajčiny, cukety, mrkvu, koreňovú zeleninu. Opekajte dozlatista, pridajte zemiaky, spolu opečte a nakoniec zalejte rozšľahanými vajcami.

PEČENÁ ZELENINA
Zvyšky pečenej zeleniny, ktorá ostala po grilovačke, zalejte vodou a rozmixujte na skvelú polievku.

CESTOVINY
Cestoviny, ktoré ostali, prehrejte s trochou smotany, pridajte poriadnu porciu strúhaného syra, ochuťte strúčikom cesnaku a podávajte slávne mac and cheese.

CÍCER
Namočili ste priveľa cícera a neviete, čo s ním? Pridajte ho do zeleninového šalátu s rajčinami, paprikami, uhorkou a s balkánskym syrom.

MASLOVÁ RYŽA
Luxusnú večeru vyčaríte, keď na masle osmažíte mrazenú zeleninu (hrášok, kukurica, mrkva) a pred koncom varenia k nej pridáte zvyšok uvarenej ryže. Maslo sa postará o dokonalú chuť.

Autor: red
Foto: Shutterstock

4.2. 2019  Zdravie a krása